Navodila za čiščenje lakiranega parketa

Redno – suho čiščenje lakiranega parketa

Parket oz. ladijski pod lahko samo pometemo ali posesamo s sesalnikom (z mehko krtačo) ali ga obrišemo z belo krpo maslenko, s čemer dosežemo brezhibno čistočo in visoke higienske rezultate. Maslenka je viskozna krpa, ki ima zelo visoko absorpcijsko sposobnost; izredno dobro vpija umazanijo, nase veže ves prah (tudi dlake domačih živali), kar zagotavlja brezhibno čistočo in dolgotrajne rezultate čiščenja. Talna obloga, parket oz. ladijski pod bodo tako ves čas brezhibno čisti.

Občasno – čiščenje lakiranega parketa z vodo

Občasno parket očistimo z vodo, v katero nujno dodamo čistilo za lakirane talne obloge. Parket oz. ladijski pod obrišemo z dobro ožeto mehko krpo. Nikoli ne uporabljajte agresivnih čistil. Priporočamo uporabo nevtralnega čistila za čiščenje lakiranega parketa ADESIV PARQUETPRO, ki je ekološko, brez topil in ima nevtralen pH.

Navodilo za uporabo: (na drugo stran) za normalno čiščenje parketa pripravite mešanico 1del PARQUETPRO ter 9 delov vode, izpiranje ni potrebno. Za odporno nečistočo (mast in druga odporna nečistoča) lahko uporabite nerazredčeno čistilo; nanesite ga z gobo direktno na parket in nato takoj osušite. PARQUETPRO je primeren za pogosto uporabo in generalna čiščenja talnih oblog. Sobe obda s prijetnim vonjem.

Redko ali po potrebi – dodatni zaščitni premaz za lakirane parkete

Po več letih uprabe je običajno parket oz. lakirana površina že nekoliko obrabljena. Zato je po približno 15-ih letih priporočljiva obnova parketa. Če pa parket še ni toliko obrabljen, da bi že zahteval generalno obnovo in bi želeli samo nekoliko lepši izgled in dodatno zaščito, lahko lakiran parket oz. ladijski pod premažete s polirnim negovalnim sredstvom. Priporočamo uporabo ekološkega samo-polirnega premaza ADESIV BRILL za parkete z visokim sijajem in ADESIV POLISH WB za mat parkete.

Po potrebi: popravilo poškodb na lakiranem parketu

Tudi lakirani parketi se včasih poškodujejo. Pa nič hudega. Obstajajo enostavne rešitve za popravilo parketa.

Manjše poškodbe na lakiranem parketu lahko popravimo z barvnim lakom v stiku König PROFI LAK PEN; dobavljivi so v različnih barvah. Izberite barvo primerno za vaš parket.

Za natančno popravljanje strukture uporabite korekturni svinčnik za lakiran parket König korekturni svinčnik. Korekturni svinčniki so dobavljnivi v različnih barvah.

Nekoliko večje poškodbe lahko zapolnimo s König voskom in jih nato zaščitimo s König lakom v spreju. König lak za parket v spreju je brezbarven, transparenten in dobavljiv v štirih različnih stopnjah sijaja: mat, polmat, polsijaj in sijaj.

Za domačo uporabo in manjše poškodbe priporočamo König mehke voske; za večje poškodbe pa trde voske, za katere potrebujete tudi plinski grelec.

Za večje poškodbe raje kontaktirajte mojstra, ki bo profesionalno popravil poškodovan parket ali po potrebi zamenjal kakšno deščico.

Periodično – obnova lakiranega parketa

Obnova parketa je priporočljiva še preden se pojavijo mesta na parketu, ki niso več zaščitena z lakom, zaradi česar posledično pričenja parket lokalno siveti in oksidirati. Parket obnovimo tudi, če je na laku več motečih poškodb, ki jih ni mogoče lepo lokalno popraviti. Ob normalni uporabi se lakiran parket obnavlja na 15 do 20 let.

Obnova parketa: najprej se odstranijo zaključne obstenske okrasne letve in parket se obrusi. Ko je površina gladka in ravna, se z lesnim kitom zapolnijo vse fuge in sanirajo eventuelne globje poškodbe parketa. Nanese se temeljni lak za globinsko zaščito lesa in nato še en ali dva nanosa (odvisno od laka in navodil proizvajalca) zaščitnega laka. Pritrdijo se obstenske letve in postopek je zaključen.

Cel postopek se izvede v več dneh, saj je potrebno, da se kit in lak med posameznimi fazami posušijo. Lak za parket se posuši v 24h urah, ko lahko po njem že hodite. Vendar prostor uporabljajte previdno; pohištvo previdno namestite nazaj v prostor po nekaj dneh.