Vzdrževanje oljenega parketa

Navodila za čiščenje oljenega parketa

Parket oz. ladijski pod redno pometamo, sesamo s sesalnikom (z mehko krtačo) ali ga obrišemo s krpo maslenko, s čemer dosežemo brezhibno čistočo in visoke higienske rezultate. Občasno oljen parket očistimo z vodo, v katero je obvezno potrebno dodati čistilo za oljen parket.

Čistila za oljen parket

Občasno oljen parket očistimo z vodo, v katero je obvezno potrebno dodati čistilo za oljen parket. Če bi pogosto čistili oljen parket samo z vodo, brez dodanih negovalnih čistil, bi olje prehitro osiromašili in bi izgubil svojo zaščitno funkcijo. V nadaljevanju si oglejte Osmo čistila za oljen parket.

Premazi za oljen parket

Vsa Osmo olja in zaščitni premazi temeljijo na oljih in voskih; olje nudi maksimalno globinsko zaščito za obstojnost lesa, vosek pa zagotavlja zunanji zaščitni sloj, ki parketu nudi maksimalno zaščito pred vodo in umazanijo.

Pripomočki za popravilo oljenega parketa

Predstavljamo pripomočke za saniranje manjših poškodb na oljenem parketu: za saniranje prask, razpok, lukenj in vtisnin na ravnih površinah, za masivni les in furnir, folije in plastične površine, ki niso obremenjene.

Izposoja stroja za čiščenje in oljenje parketa

Pri nas si lahko izposodite stroj za čiščenje in oljenje parketa. Osmo FloorXcenter je zelo obvladljiv in enostaven za uporabo.

Pred izbiro si oglejte tudi splošna navodila za čiščenje parketa in preprečevanje poškodb.

Redno – suho čiščenje oljenega parketa

Parket oz. ladijski pod lahko samo pometemo ali posesamo s sesalnikom (z mehko krtačo) ali ga obrišemo s krpo maslenko, s čemer dosežemo brezhibno čistočo in visoke higienske rezultate. Maslenka je predhodno naoljena viskozna krpa, ki ima izjemno absorpcijsko sposobnost; izredno dobro vpija umazanijo, nase veže ves prah (tudi dlake domačih živali), kar zagotavlja brezhibno čistočo in dolgotrajne rezultate čiščenja. Talna obloga, parket oz. ladijski pod bodo tako ves čas brzhibno čisti.

Občasno – mokro čiščenje oljenega parketa in odstranjevanje madežev

Občasno oljen parket očistimo z vodo, v katero je obvezno potrebno dodati čistilo za oljen parket. Če bi pogosto čistili oljen parket samo z vodo, brez dodanih negovalnih čistil, bi olje prehitro osiromašili in bi izgubil svojo zaščitno funkcijo. Priporočamo redno uporabo Osmo Wash and Care čistila, ki je naravni koncentrat namenjen rednemu čiščenju oljenih tal. Za zahtevnejše madeže in dodatno zaščito talne obloge oz. parketa, lahko uporabite Liquid Wax čistilo (oljni madeži, sledi obutve, črnila in drugi trdovratni madeži).

Po potrebi: popravilo poškodb na oljenem parketu

Kljub pazljivemu ravnanju, se parket oz. druge talne obloge lahko tudi kdaj poškodujejo. Tla so najbolj obremenjena površina našega doma, zato so manjše nezgode in poškodbe parketa običajne, čeprav seveda niso zaželene. Dobra novica je, da vse manjše poškodbe, vdolbine, praske in fuge lahko brez problema popravite sami: zapolnite jih z Osmo pasto za les. Osmo Pasta za les se na zraku hitro posuši, nato jo lahko premažete s katerimkoli Osmo oljem in poškodba s stojne višine ne bo več vidna. Pasta za les je dobavljiva v različnih barvah.

Periodično – obnovitveno oljenje parketa

Občasno je potrebno zaščitni sloj oljenega parketa osvežiti in obnoviti s ponovnim oljenjem. Kako pogosto je to potrebno storiti, je odvisno od intenzivnosti uporabe prostora in obrabe parketa. Priporočamo, da ponovno naoljite parket še preden se zaščitni sloj preveč obrabi, izsuši (preden je les na otip suh, grob), saj je potem težko obnoviti prvoten videz parketa. Bolj obremenjene površine (ob vhodnih vratih, parket v kuhinji ob kuhinjskem pultu…) naoljite pogosteje kot npr. parket v spalnicah in drugih manj obremenjenih prostorih.

Za oljenje parketov priporočamo Osmo olje za les z voski. Olje zaščiti parket globinsko, vosek pa ustvari mikroporno površino za zaščito pred zunanjimi vplivi (vodo, umazanijo) in zagotovi gladko površino. Osmo olja za parket zagotavljajo enostavno obnovo, obnavljamo lahko samo lokalno ali celo površino, olje se ne lušči, ne poka, ne povzroča mehurčkov in je izjemno enostavno za nanos in vzdrževanje. Osmo olja in voski za parket omogočajo, da les ohranja vse svoje pozitivne naravne lastnosti, zagotavljajo dihanje in elastičnost, površina lesa pa je kar najbolje odporna na težke obremenitve, obrabo, vlago in umazanijo. Več podrobnosti in ponudbo zaščitnih olj z voski najdete v Osmo olja za notranjo uporabo. Poglejte tudi Osmo olja za zunanjo uporabo.