Pogosta vprašanja

1. Kdaj je naprimernejši čas za polaganje novega ali obnovo obstoječega parketa?

Za polaganje ali obnovo parketa je pomembno, da je v prostoru najmanj 15°C, torej, v kolikor se pozimi objekt ustrezno ogreva, je primeren vsak letni čas.

2. Ali se pri polaganju in brušenju parketa veliko praši?

Sodobni stroji za obdelavo in rezanje lesa imajo urejeno odsesovanje, zato se praši minimalno. Ko je parket položen in je tudi brušenje parketa opravljeno, izvajalec v veliki meri odstrani preostali prah. Vseeno pa se priporoča, da se končno beljenje sten opravi po zaključku vseh gradbenih in parketarskih del.

3. Kdaj je potrebno izravnavanje estriha z izravnalno maso?

Izravnavanje z maso je potrebno, ko je tlak neraven, ali ko je potrebno urediti višinske razlike med prostori ter ostalimi talnimi oblogami. Ravnost tlaka preveri parketar pred polaganjem parketa.

4. Koliko časa se suši izravnalna masa?

Sušenje izravnalne mase je odvisno od debeline nanosa. Osnovna poravnava v debelini 3 mm se posuši v 24 urah. Za parket se uporabljajo specialne mase, ki so različne od tistih za keramične ploščice.

5. Ali se parketi lahko položijo v prostoru s talnim ogrevanjem?

V prostoru s talnim ogrevanjem se lahko položijo parketi, ki so namenjeni za tal s toplovodnim talnim ogrevanjem. Ti parketi so običajno sestavljeni iz več slojev in že tovarniško izgotovljeni. Debelina parketa je med 10 in 15 mm, odvisna pa je od velikosti parketnic; večja kot je parketnica, debelejša je.

6. Ali se parketi na talnem gretju prilepijo na estrih?

V primeru, da se polagajo parketi na talno ogrevan estrih, se priporoča polno lepljenje na podlago, saj se s tem doseže maksimalen izkoristek in nemotem preboj temperature na površino.

7. S kakšno temperaturo se greje prostor v primeru talnega ogrevanja, če je položen parket?

Najvišja dovoljena temperatura ogrevalne vode za ogrevanje prostorov, kjer so položeni parketi, je 30°C. Temperatura tal ne sme presegati 25°C.

8. Ali se pri parketarskih delih pojavljajo škodljivi hlapi?

Pogosto se pri delih uporabljajo sredstva, ki imajo močnejši vonj, ki pa se ga ob končani reakciji in po ustrezno prezračenem prostoru ne zazna več. Seveda pa pri svojem delu uporabljamo samo preverjena in ustrezno atestirana vezivna sredstva in lake.

9. Kdaj se lahko hodi po novem parketu?

V primeru, da je bil položen tovarniško izgotovljen parket (polno lepljen na podlago), se lahko po njem hodi po 24ih urah, polno obremeni pa po treh dneh. Če pa je bil parket položen plavajoče, se ga lahko uporablja takoj po položitvi. V kolikor je bil parket lakiran na objektu, se lahko po njem hodi v roku 24 ur po končnem lakiranju, močneje pa se ga lahko obremeni po 2 – 3 tednih, ko lak doseže končno trdoto.

10. Kolikokrat je parket polakiran?

Tovarniško izgotovljen parket je običajno lakiran v sedmih tankih slojih, parketi, ki se lakirajo na objektu, pa v treh. Skupna debelina laka je približno enaka. Predpisi določajo, kolikšna je priporočljiva debelina laka za parket. Če je nanos predel, lak lahko poka, če je pretanek, ne nudi ustrezne zaščite.

11. Kdaj se priporoča obnova lakiranega parketa?

Obnova lakiranega parketa se priporoča še preden se na parketu pojavijo mesta, ki niso več zaščitena z lakom in posledično pričenja parket lokalno siveti in oksidirati. Obnova parketa se priporoča tudi v primeru, ko je na parketu več poškodb, ki jih ni mogoče lepo popraviti in se vam zdijo moteče. Ob normalni uporabi se lakiran parket obnavlja na 15 do 20 let. Obnova parketa zajema brušenje parketa, kitanje rež in popravilo globjih poškodb ter ponovno lakiranje parketa. Namesto lakiranja, se lahko odločite za oljenje parketa.

12. Ali je oljen parket primeren za uporabo?

Oljen parket ima prednost pred lakiranim, ker je bolj topel in naraven na dotik, z negovalnimi sredstvi za oljene parkete pa se ga z lahkoto vzdržuje čez celotno življensko dobo.

13. Kako se čistijo oljeni parketi?

Oljen parket se čisti z metlo, sesalcem ali pa ga obrišete s krpo maslenko. Ko ga je potrebno očistiti z vodo, je v vodo potrebno dodati čistilo za oljene parkete; nato parket obrišemo z dobro ožeto krpo. Več o čiščenju parketa najdete na (link na čiščenje oljenega parketa)

14. Kdaj je oljen parket potrebno ponovno naoljit?

Ponovno oljenje parketa je potrebno, ko se po mokrem čiščenju vidijo sledi obrabe na bolj frekventnih mestih. Pogostost oljenja je pogojena z uporabo in kulturo bivanja; v dnevnih prostorih se običajno olji na 2-3 leta, v spalnih prostorih pa na 5 let ali več. Lahko pa pogosteje naoljite parket na bolj obremenjenih površinah ob vhodu, okrog mize, ob kuhinjskem pultu, ipd. Oljenje lahko izvede stranka sama ali pa parketar, ki parket očisti in naolji strojno. Več o oljenju najdete na (link na Osmo olja za notranjo uporabo)

15. Je možno imeti parket v kopalnici?

Parket se lahko položi tudi v kopalnici, priporoča pa se masivni teakov les, ki velja za najbolj stabilno lesno vrsto. Za površinsko zaščito se priporoča oljenje.

16. Katere vrste lesa so primerne za zunanje terase?

Za leseno oblogo za zunanje terase lahko uporabljamo več vrst lesa, naprimer: teak, ipe, sibirski macesen, cumaru, iroko, garapo, termo jesen, idr. .. Skupno vsem je, da so odporni na ekstremne klimatske pogoje, katerim so izpstostavljeni skozi dolgo življensko dobo. Vsi lesovi zaradi klimatskih vplivov (sonce, dež, sneg…) sčasoma posivijo, kar je njihova lastna zaščita pred propadanjem.

17. Kako se vzdržuje lesen terasni pod?

Lesen terasni pod ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Lahko se ga prepusti vsem vremenskim razmeram, v tem primeru bo posivel in se bo s to sivo patino sam zaščitil pred propadanjem. V kolikor pa želite, da les obdrži prvotno barvo, ga je potrebno vsaj enkrat na leto očistiti in premazati z oljem za terase. Podrobnosti najdete na (link na čiščenje terase)

18. Kakšna je trajnost lesene terasne obloge?

Trajnost je odvisna od vrste lesa, predvsem pa je odvisna tudi od strokovne montaže. Pod podom mora biti urejeno ustrezno odvodnjavanje in prezračevanje podnic. V tem primeru je trajnost lesene terasne obloge lahko 20 let in več.

Pošljite nam novo vprašanje na parket@vogart.si in z veseljem vam bomo odgovorili.