Vzdrževanje lakiranega parketa

Navodila za čiščenje lakiranega parketa

Parket oz. ladijski pod redno pometamo, sesamo s sesalnikom (z mehko krtačo) ali ga obrišemo z belo krpo maslenko, s čemer dosežemo brezhibno čistočo in visoke higienske rezultate. Občasno lakiran parket očistimo z vodo, v katero je obvezno potrebno dodati čistilo za lakiran parket.

Čistila za lakiran parket

Občasno parket očistimo z vodo, v katero nujno dodamo čistilo za lakirane talne obloge. Nikoli ne uporabljajte agresivnih čistil. Priporočamo uporabo nevtralnega čistila za čiščenje lakiranega parketa .

Premazi za lakiran parket

Redko ali po potrebi – dodatni zaščitni premaz za lakirane parkete. Kadar parket še ni toliko obrabljen, da bi že zahteval generalno obnovo in bi želeli samo nekoliko lepši izgled in dodatno zaščito, lahko lakiran parket oz. ladijski pod premažete s polirnim negovalnim sredstvom.

Pripomočki za popravilo lakiranega parketa

Če želite osvežiti lakiran parket priporočamo, da parket premažete s polirnim sredstvom. Manjše praske in poškodbe lahko enostavno popravite s korekturnim svničnikom. Za saniranje prask, razpok, lukenj in vtisnin na ravnih površinah uporabimi mehki vosek. Za kakovostno prelakiranje ali lakiranje na novo, za zatesnenje saniranih poškodb je primeren lak.

Obnova lakiranega parketa

Po več letih uprabe je običajno parket oz. lakirana površina že nekoliko obrabljena. Zato je po približno 15-ih letih priporočljiva obnova parketa.